Site-ul oficial al Municipiului Brad

24 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Arsenie Boca

„Dumnezeu nu uită de om, cum uită omul de Dumnezeu.” – Cuvinte alese ale Părintelui Arsenie Boca.

Este binecunoscut faptul că Zian Boca a urmat cursurile şcolii primare şi liceul la Brad. În 1929 a absolvit cursurile liceale la Liceul „Avram Iancu” din Brad şi la momentul absolvirii a fost desemnat de către directorul liceului de atunci să planteze un stejar în curtea liceului, care astăzi poartă denumirea de „Gorunul lui Zian”.

În anul 2003 conducerea Colegiului Naţional „Avram Iancu” a amenajat într-una din sălile impresionantei clădiri un paraclis cu denumirea „Arsenie Boca”, loc în care tinerii liceului se reculeg cu multă pioşenie.

Având în vedere personalitatea marcantă a lui Arsenie Boca şi legăturile strânse cu comunitatea brădeană şi oamenii acestor locuri, Consiliul local Brad a hotărât prin HCL nr. 107/2012 atribuirea denumirii de strada „Părintele Arsenie Boca” unei porţiuni din strada Ion Creangă din municipiul Brad, aferentă laturii estice a clădirii Colegiului Naţional „Avram Iancu”, între strada Liceului şi strada Traian.

În data de 28 noiembrie 2013, la comemorarea a 24 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Arsenie Boca, s-a desfăşurat, în dreptul plăcuţei cu numele acestei străzi, un moment comemorativ şi totodată festiv de „botezare” a acestei străzi.

Un sobor de preoţi alcătuit din preoţi paroh Cor Remus şi Stan Gheorghe, în frunte cu preot protopop Jorza Ioan şi în prezenţa unui grup de elevi ai Colegiului Naţional „Avram Iancu”, reprezentanţi ai Consiliului local şi Primăriei municipiului Brad şi a altor cetăţeni, au participat la acest moment în care părintele protopop şi primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, au evocat personalitatea părintelui Arsenie Boca. 4 dintre cei mai merituoşi elevi au dezvelit plăcuţa cu strada ce-i poartă numele, „Părintele Arsenie Boca”.

Primarul municipiului Brad a prezentat în alocuţiunea sa un citat din „Arsenie Boca – cuvinte vii”: „Tu fa bine si asteapta raul. Binele ti-l va rasplati Dumnezeu. Daca oamenii, rudele ti-ar face bine, tie ce cruce ti-ar mai ramane? Deci roaga-te pentru cei ce te blesteama, fa bine celor ce-ti fac rau; celui ce-ti cere nedrept da-i tot ce-i trebuie lui din lacomie. Cu alte cuvinte, nu te impotrivi raului cand te asupreste cu nedreptate, ca sa nu calci legea iubirii de Dumnezeu si de oameni, indiferent cum sunt ei. Tu fii cum trebuie. Tu sa ai grija sa nu zici rau absolut nimanui, indiferent ce nedreptate ti-ar face pentru ca iertandu-le toate, asa urmezi lui Iisus, asa tii impotriva firii sau mai bine zis mai presus de fire legea lui Dumnezeu – a iubirii. Cu toti sunt fiii lui Dumnezeu, chiar daca ei tagaduiesc asta, iar tu trebuie sa stii ca si ei au un suflet de mantuit.” Şi a concluzionat la final „Imaginaţi-vă ce frumoasă ar fi lumea dacă toţi am gândi întru gândirea Părintelui Arsenie Boca”.

Festivitatea a fost încărcată de emoţie şi s-a finalizat cu o scurtă agapă.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support