Site-ul oficial al Municipiului Brad

Biserica satului Mesteacan – salvata pentru credinciosi

La 3 ani după începerea lucrărilor de consolidare a Bisericii Ortodoxe din satul Mesteacăn, duminică, 1 aprilie 2012, s-a oficiat slujba religioasă în lăcaşul de cult.

Biserica a fost construită în jurul anul 1900. În ultimii ani, zidurile bisericii au început să prezinte fisuri, ce se accentuau tot mai mult şi chiar au început să cadă bucăţi de tencuială, fiind un adevărat pericol pentru credincioşi. În urma sesizării locuitorilor cu privire la această situaţie şi în urma unei vizite a Inspectoratului de Stat în construcţii Hunedoara, pentru evitarea unor accidente nefericite, s-a luat decizia de a întrerupe oficierea serviciului religios în biserică şi, provizoriu, slujbele religioase s-au ţinut în clădirea şcolii din sat. În faţa unei asemenea situaţii s-a impus consolidarea de urgenţă a clădirii bisericii.

Lucrările de consolidare au fost realizate în baza unei expertize şi a unui proiect tehnic, efectuate de către SC Tripexpert SA Deva, expert Tripa Eusebiu.

Iniţial lucrările nu au fost efectuate corespunzător de către diverşi executanţi şi s-a impus o reluare a acestora cu alţi executanţi cu competenţe şi experienţă în acest tip de lucrări, acestea fiind extrem de dificile şi complexe.

Parohia Mesteacăn şi diverşi specialişti au fost implicaţi, alături de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Brad, pentru a găsi soluţii optime şi pentru monitorizarea modul de execuţie a lucrărilor.

Valoarea lucrărilor, până la această dată este de 421164,4 RON. Sumele necesare pentru derularea acestora au fost asigurate de la locuitorii satului Mesteacăn, Consiliul Judeţean Hunedoara, Consiliul local Brad, Primăria municipiului Brad şi alţi donatori. Continuarea lucrărilor presupune execuţia picturii.

Firma care a executat majoritatea lucrărilor a fost SC EVALEXPERT SRL Deva, administrator Alba Lucian.

Adresăm calde mulţumiri tuturor celor ce s-au implicat pentru execuţia lucrărilor şi tuturor celor care au făcut donaţii fără de care nu era posibilă reabilitarea bisericii.

Un aspect important în viaţa comunităţii creştine a satului Mesteacăn a reprezentat faptul că a fost instalat noul preot al parohiei Mesteacăn, preotul David Ioan, ce l-a înlocuit pe preotul Mareş Ion, ieşit la pensie. Acesta, în prezenţa protopopului Jorza Ioan, a predat în mod simbolic noului preot Evanghelia, crucea şi cheile bisericii.

Prezent la slujbă, domnul primar Florin Cazacu a declarat:

„Mă bucur că după atâţia ani se slujeşte din nou în biserica de la Mesteacăn. Îi felicit pe toţi cei care, prin efortul lor, au făcut astăzi posibil acest lucru. Sperăm să continuăm lucrările de pictură a acestei biserici pentru ca frumoasa biserică a satului Mesteacăn să redevină ce a fost cândva.”

Anexăm unele imagini de pe parcursul derulării lucrărilor.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support