Site-ul oficial al Municipiului Brad

Comunicat de presa

Având în vedere apariţia într-o anumită parte a presei a unor articole tendenţioase legate de unele aspecte cuprinse într-un Raport al Curţii de Conturi a judeţului Hunedoara în urma unei misiuni de auditare financiară pentru anul 2011 derulate la Unitatea Administrativ Teritorială Brad, pentru corecta informare a opiniei publice, Primăria Municipiului Brad face următoarele precizări:

Atat Raportul Curţii de Conturi cât şi Decizia emisă în urma raportului nu cuprind aspecte de natura penală în ceea ce priveşte activitatea financiar-contabilă desfasurata la Primaria municipiului Brad.

Decizia Curţii de Conturi emisă în urma raportului de audit efectuat a fost contestată în termenul prevazut de lege, practic fiind suspendată în aceasta perioadă aplicabilitatea unor măsuri de stabilire şi recuperarea unor eventuale prejudicii.

Sumele prezentate în aceste articole de presă ca presupus prejudiciu nu se regasesc sub nici o formă în Decizia Curţii de Conturi, fiind o presupunere a autorului articolului fără nici un temei legal. Stabilirea unui eventual prejudiciu, întinderea lui şi modul de recuperare al acestuia, conform deciziei Curţii de Conturi, revine exclusiv ordonatorului principal de credite, respectiv primarului.

Toate cheltuielile efectuate de către U.A.T. Brad sunt angajate conform legii iar anumite aspecte legate de derularea şi evidenţierea unor cheltuieli au facut obiectul divergenţei între inspectorii Curţii de Conturi şi reprezentanţii entităţii verificate, până la finalul activităţii de control nefiind lămurite aceste aspecte.

În acest sens prin decizia emisă de Curtea de Conturi în urma raportului s-au stabilit anumite măsuri pentru înlăturarea neregulilor în activitatea financiar-contabila cu anumite termene pentru solutionarea aspectelor semnalate, astfel că pe parcursul anului 2013 ordonatorul principal de credite, respectiv primarul, urmează să stabileasca întinderea prejudiciului şi modul de recuperare al acestuia.

Pentru lămurirea acestor aspecte şi corecta aplicarea a deciziei Curţii de Conturi ordonatorul principal de credite va angaja un expert judiciar pentru efectuarea unei expertize tehnice şi contabile în vederea stabilirii în mod corect a eventualului prejudiciu, urmând a dispune ulterior modul de recuperare a acestuia, în conditiile legii.

Toate lucrarile executate la care se face referire în articolele din presă şi în raportul Curţii de Conturi au fost de strictă necesitate pentru municipiul Brad (sediul nou al primariei, străzi, parcari, trotuare, s.a.) toate aceste lucrări fiind accesibile tuturor cetatenilor din municipiu. Contractele de lucrări şi de achiziţie de materiale s-au derulat cu societăţi comerciale din municipiul Brad acestea fiind selectate integral, în condiţii transparente, conform legii, prin Serviciul Electronic de Achizitii Publice, la preţurile cele mai avantajoase şi în condiţiiile cele mai economice pentru municipiului Brad.

Mai precizăm că ordonatorul principal de credite, respectiv primarul nu dispune discreţionar de sumele din bugetul local, aşa cum se lasa de înteles din articolele de presă, fiecare sumă ce urmează a fi cheltuită face obiectul analizei de legalitate şi oportunitate din partea compartimentelor de specialitate, existand responsabilităţi clare în acest sens pentru fiecare functionar public, conform legii.

Pentru corecta informare a cetăţenilor şi pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de modul de cheltuire a banilor publici din bugetul Municipiului Brad, executivul primariei şi primarul în calitate de ordonator principal de credite, vă stau la dispoziţie în condiţiile legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.

De fapt, se constata încă o data cu uşurinţă că articolele ce au prezentat acest subiect sunt scrise de acelaşi autor şi publicate iniţial în aceiaşi gazetă locală care de mai multi ani duce o adevarată campanie de denigrare a conducerii Primariei Brad, o campanie bazată exclusiv pe minciună şi care are la bază interese de natură politică manifestate de un gazetar subiectiv şi evident tendenţios.

09.01.2013

Compartimentul de Relaţii Publice
al Primăriei municipiului Brad

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support