Site-ul oficial al Municipiului Brad

Corul BÂLEA BOAR al Casei de Cultura

Luna iulie 2003 a fost mai bogatã din punct de vedere spiritual pentru asezãmântul nostru de culturã, prin sãrbãtorirea celor 10 ani de activitate coralã, a Corului “Bâlea Boar”.

Corul s-a înfiintat în luna iulie 1993, din initiativa distinsei profesoare Maria Simion, muzician de profesie – prim-flautistã si cântãreatã a Operei Române din Bucuresti -, retrasã în inima Tãrii Motilor odatã cu iesirea la pensie. Zbuciumul acordurilor muzicale a vibrat în sufletul acestui artist de exceptie, care, din clipa sosirii pe aceste meleaguri, a conceput înfiintarea unui cor bisericesc. Din vocile de granit ale motilor, prin pricepere, talent si muncã asiduã a reusit sã obtinã cele mai limpezi si curate acorduri sonore de care publicul din Criscior si Brad a fost profund impresionat. Interesul coristilor a fost din ce în ce mai mare, datoritã succeselor înregistrate pe scene ale institutiilor de culturã, din diferite localitãti.

Abordând un repertoriu variat, alcãtuit din operele compozitorilor români ca : Gheorghe Cucu, Nicolae Lungu, Gavril Muzicescu, Ioana Ghica Comãnesti, Ioan D. Chirescu, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Stelian Olariu, Constantin Catrina si lucrãri din patrimoniul universal, al marilor compozitori clasici si preclasici ca: W.A. Mozart, G.Fr.Handel, G.P. da Palestrina, Th. L. da Victoria, precum si din “Negro Spiritual” de Arr. Anders Ohrwall, acest cor slefuit de un mare mester, a dovedit calitãti interpretative de exceptie prin valoarea pieselor abordate.

Impresii din presa vremii:
(…) Motii îsi dovedesc încã o datã, calitãtile cu care sunt înzestrati pietosii dar sensibilii locuitori ai Sfintilor Munti Apuseni. Solistele Andreea Crepcia si Elena Grama ne-au înãltat pe aripi de gingãsie si vibratie, ducându-ne sufletele aproape de Cel Necuprins.(…)

Prof. Nicolae Sebesan
(Extras din Gazeta de Transilvania, Brasov, Reuniunea coralã “Pe Tine Te Lãudãm”, a XIV-a editie) (…) Un foarte frumos program de colinde a prezentat si corul “Bâlea Boar” din Brad, condus de dirijoarea, de exceptie în opinia noastrã, Maria Simion. Acest cor ne-a fãcut însã marea surprizã de a oferi, în primã auditie, o compozitie de exceptionalã încãrcãturã spiritualã, ideaticã, o lucrare pe cît de dificilã pe atât de frumoasã, apartinând compozitorului, muzicologului, dascãlului de aleasã culturã, brasoveanul Constantin Catrina. Intitulatã “Melopee pentru Voronet”, piesa a fost o adevãratã revelatie, publicul urmãrind-o cu rãsuflarea tãiatã(…)

Ioan Popa

(Extras din Gazeta de Transilvania, Brasov, Reuniunea coralã “Pe Tine Te Lãudãm” editia a XVI-a
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support