Site-ul oficial al Municipiului Brad

Dr. Volker Wollmann – lansare volum “Patrimoniul preindustrial şi industrial în România”

Dr. Volker Wollmann, un nume de mult timp consacrat în domeniul studiului a tot ceea ce înseamnă patrimoniu pe teritoriul ţării noastre, şi-a prezentat, la Brad, în data de 18 mai 2012, cel de al doilea volum al unei impresionante lucrări Patrimoniul preindustrial şi industrial în România.

De-a lungul anilor, Muzeul Aurului Brad, Casa de Cultură, şi – mai recent – Fundaţia Auraria Barza Brad şi Asociaţia Brad-Mileniul 3 , au dezvoltat o rodnică activitate de colaborare în realizarea unor manifestări culturale de restituire a patrimoniului istoric local, împreună cu domnul dr. Volker Wollmann, directorul pensionar al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim şi colaborator al Muzeului Mineritului din Bochum-Germania.

Cercetător al istoriei mineritului de pe aceste meleaguri, ale cărui merite sunt recunoscute pe plan european, domnul V.Wollmann, a avut un rol important în organizarea unor manifestări gen „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei” care au avut loc la Brad, prilej cu care a restituit comunităţii brădene vagonetul de secol XIV descoperit la Ruda Brad (copie), dar şi fotografii şi documente miniere cu caracter de unicat, care, sperăm, vor împodobi sălile Muzeului Aurului din Brad, dată fiind extraordinara lor valoare istorică. În acelaşi timp, menţionăm că, în toate volumele de specialitate pe care le-a scris, dr. Wollmann nu a omis să acorde un spaţiu larg patrimoniului industrial minier din Brad şi zonă.

Şi prin acest volum, dedicat patrimoniului preindustrial şi industrial al României, autorul a dorit să lanseze un apel ultimativ pentru conservarea, păstrarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale industriale naţionale, a patrimoniului în general, tratat cu o indiferenţă regretabilă de autorităţi, cu atât mai mult cu cât, la un an de la apariţia primului volum al lucrării sale remarcă, din nou, dispariţia sistematică, într-un ritm năucitor, a unei noi serii de obiective industriale de pe teritoriul ţării noastre.

Adevărată enciclopedie a evoluţiei tehnicii şi procesului de modernizare a României, adevărat bilanţ al întreprinderilor şi uzinelor pe care le-a avut ţara noastră sau, le mai are încă (ceea ce nu s-a distrus total), cel de al doilea volum al lucrării despre patrimoniu semnat de dr. V. Wollmann reprezintă un studiu interdisciplinar de o extraordinară acurateţe ştiinţifică şi arhivistică, fiind şi excepţional ilustrată.

Prezent la eveniment, alături de consilierii locali, de membrii Fundaţiei Auraria şi de un numeros public, primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, a mulţumit autorului, Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, felicitându-l , totodată, pentru înalta distincţie primită recent din partea statului german, şi anume „Crucea de Merit în grad de Cavaler”.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support