Site-ul oficial al Municipiului Brad

Drapelul municipiului Brad pe varful Muntelui Ararat din Turcia

Mihai Vlad pe Muntele Ararat

Drapelul municipiului Brad a fluturat din nou pe culmi înalte, de această dată acesta fiind arborat pe vârful Muntelui Ararat din Turcia de tânărul, temerarul şi, deja,cunoscutul alpinist brădean Mihai Vlad.

După ascensiunea pe vârful Mont Blanc-Franţa, din anul 2008, după expoziţia de fotografii vernisată la finele lunii decembrie a anului trecut, la Casa de Cultură, unde, de altfel, şi-a expus proiectele viitoare, iată că tânărul alpinist brădean Mihai Vlad, a fost din nou pe culmi.De această dată, pe culmile înalte de 5165 metri ale Muntelui Ararat din Turcia.

Să ne reamintim că Mihai Vlad este un tânăr brădean care, la vârsta de 25 de ani, se poate lăuda nu numai cu performanţele sale şcolare (este absolvent al Facultăţii de Management Turistic şi Comercial de la Universitatea de Vest Timişoara şi în ultimul an la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară-Secţia Protecţia Plantelor, din acelaşi oraş), ci şi un pasionat al speologiei şi alpinismului. Pasiunea aceasta durează de peste 10 ani, escaladarea munţilor şi, în principal, alpinismul, constituind, pentru Mihai, o modalitate de a promova mişcarea sportivă, dar şi alt stil de viaţă, care să-i determine pe tineri să înţeleagă că se poate trăi şi altfel

Împreună cu alţi tineri, 11 la număr (trei din Beiuş, 7 din Oradea), cu care, de altfel, a atacat şi Mont Blancul, Mihai a plecat, în 2 septembrie, spre Turcia, spre biblicul munte, profitând de faptul că autorităţile turce au autorizat, începând cu anul 2001, escaladarea muntelui, dar numai în lunile de vară şi cu autorizaţii speciale.

Aceasta pentru că Araratul este considerat locul sfânt unde, în timpul Potopului biblic, s-ar fi oprit corabia legendarului Noe, fiind descoperite chiar bucăţi de lemn în acest loc arid şi lipsit de copaci, unde, însă, din cauza situaţiei politice şi a vecinătăţilor cu ţări aflate în diverse conflicte, autorităţile au mari rezerve în a acorda dreptul de cercetare a acestui subiect.

Deşi cu peripeţii, escaladarea a început în 6 septembrie, când s-a ajuns până la 3200 de metri, la prima tabără, urmând ca în 7 septembrie să atace traseul până la tabăra numărul 2, la 4200 m altitudine. Nu au rămas prea mult în acest loc, dat fiind faptul că dorinţa de a ajunge în vârf era mult prea mare. În drumul lor spre cea mai înaltă culme au mai întâlnit şi alte echipe, dar dintre toate, au fost primii din acea zi care au reuşit să urce până la 5165 m.

Au rămas acolo doar aproximativ 15 minute, timp în care au făcut fotografii, şi-au lăsat numele, conform obiceiului locului, într-o cutie, iar Mihai a înfipt drapelul oraşului său natal, Bradul, chiar în vârf.

Dar, toate materialele ce au fost realizate cu acest prilej vor putea fi văzute la viitoarea sa expoziţie din luna decembrie.

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, alături de Mihai Vlad la plecarea în Turcia

În demersurile sale, ca de obicei, i-a fost alături primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, dar şi consilierii locali, care au aprobat susţinerea financiară a expediţiei tânărului nostru concetăţean.

„L-am susţinut pe Mihai şi o voi face şi în continuare. Speologia şi alpinismul au o frumoasă tradiţie în municipiul nostru. Exemplul lui Mihai va fi urmat, mai mult ca sigur, de alţi tineri brădeni şi hunedoreni. El ne-a dovedit că este curajos şi pasiunea lui ne obligă pe noi, autorităţile locale, să încurajăm şi alţi brădeni să-i urmeze exemplul”.

Sunt cuvintele primarului municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, cel care, după cum spuneam, l-a susţinut pe Mihai, nu numai moral, ci şi finaciar, să-şi atingă visul.

Ce va urma ?

În 2010 Mihai îţi va susţine licenţa la cea de a doua facultate şi va încerca să escaladeze Vârful Matterhorn, înalt de 4468 metri, al doilea ca înălţime din Europa. Matterhorn este situat în Alpii Pennini, la graniţa dintre Italia şi Elveţia şi are renumele unui munte care nu se lasă uşor cucerit, mai ales datorită formei sale de piramidă abruptă şi înclinată, cu unul dintre pereţi aproape drept, ridicat cu peste 1000 de metri deasupra gheţarilor.
Însă, cu paşii mici ai lui Mihai Vlad, pe unul dintre marile vârfuri ale Europei, va flutura din nou drapelul nostru, al brădenilor.

Îl admirăm şi îi dorim succes.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support