Site-ul oficial al Municipiului Brad

Dublu eveniment la Casa de Cultura

Duminică, 6 mai 2012, la Casa de Cultură a municipiului Brad, a avut loc un dublu eveniment: recitalul de pian susţinut de către Ansamblul „Remember Enescu”, format din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu şi dezvelirea plăcii cu denumirea “SALA AGORA” atribuită sălii mari a Casei de Cultură.

Ansamblul „Remember Enescu” a fost pentru a doua oară la Brad, pentru a încânta auditoriul cu piese din repertoriul compozitorilor Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Bela Bartok, Constantin Silvestri, George Enescu şi Astor Piazzolla. Aplauzele celor prezenţi au confirmat aprecierea publicului brădean faţă de acest concert.

În continuarea acestui eveniment cultural, administraţia publică locală a considerat potrivit să atribuie denumirea de “SALA AGORA” sălii mari a Casei de Cultura Brad, în urma hotărârii luate în şedinţa Consiliului local Brad, din 29 iunie 2011.

Reamintim brădenilor povestea Agorei, prima revistă vorbită cu public din România: primul număr al revistei a fost prezentat publicului în ziua de 14 decembrie 1976 şi, încă de la început AGORA s-a dovedit a fi o manifestare de cultura originala, unică în peisajul cultural naţional. Revista vorbita s-a desfăşurat, de la început, la Casa de Cultura, meritul fondării acesteia aparţinandu-i domnului avocat Tiberiu Vanca, împreuna cu un grup de intelectuali brădeni. S-a dovedit a fi un adevărat edificiu spiritual, ea fiind conceputa sub forma unei reviste vorbite de cultura, cu rubrici fixe : editorial, proza, dramaturgie, literatura universala, istorie literara, sociologie, pedagogie, istorie, ştiinţă, medicina, film, turism, arte plastice, revista revistelor.

Tot ce a avut mai reprezentativ inteligenta brădeană a colaborat la Agora şi sălile erau mereu pline. Nu au lipsit personalităţile: de la scriitorii brădeni sau hunedoreni, la mari nume ale culturii naţionale: Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Adriana şi Coriolan Babeti, Radu Bogdan, Paul Gherasim, Marcel Olinescu, Cantemir Riscutia, George Tarnea, Eugen Uricaru, si lista poate continua. Au existat colaborari cu numeroase reviste si ziare: Orizont, Astra, Tribuna, Flacara, Romania literara, chiar si Pravda si Elore, dar şi cu Televiziunea Romana si Radiodifuziunea.

Treptat, „Agora” a devenit o tribună a opiniei publice, ceea ce a determinat înlăturarea de la conducerea sa a redactorului-şef, revista continuându-şi, totuşi, apariţia, până în anul 1990.

Atribuirea denumirii “SALA AGORA”, sălii unde a fost fondată revista de cultură este un gest prin care administraţia publică locală doreşte să păstreze viu, în memoria contemporanilor şi viitorimii, un act de cultură unic în ţara noastră, care a pornit de aici, de la Brad.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support