Site-ul oficial al Municipiului Brad

Grija fata de mediu, o prioritate pentru bradeni

Începând cu data de 27 septembrie 2010 s-a pus în funcţiune Staţia de selectare – transfer şi platformă de compostare a deşeurilor în municipiul Brad şi localităţile partenere Crişcior şi Ribiţa, proiect finanţat în cadrul PHARE- Programul de Coeziune Economică şi Socială-2004.

Investiţia în valoare de 3.503.719,62 lei asigură selectarea compostarea şi transferul deşeurilor din municipiul Brad şi localităţile partenere.

Buget proiectului a fost de 1.005.680,78 Euro din care: contribuţie europeană 85,35% (858.354,78 euro) şi contribuţie buget local 14,65% (147.326 euro).

Capacitatea staţiei este de 7500 tone/an, iar principalele obiective reglementate prin contractul de finanţare europeană au fost atinse: s-a redus substanţial cantitatea de deşeuri supuse depozitării, se valorifică fracţiunile reciclabile, s-au creat 7 locuri de muncă care vor fi menţinute pe toată durata de exploatare.

În perioada de probe tehnologice, septembrie – noiembrie 2010, mai mult de 1.000 de tone de gunoi menajer au fost procesate de staţia de selectare-transfer şi platforma de compostare a deşeurilor din Brad. În urma acestui proces au rezultat aproape 500 de tone de deşeuri neutre din punct de vedere chimic, 213 de tone de material valorificat energetic la Chişcădaga, 270 de tone de gunoi depus la depozitul de deşeuri din Deva, dar şi 13 tone de PET-uri comprimate în baloţi.

Activitatea de selectare şi valorificare se va îmbunăţăti odată cu punerea în funcţiune a procesului tehnologic de compostare a deşeurilor bio degradabile, pentru care utilajele necesare au fost achiziţionate şi platforma de compostare este finalizată şi racordată la utilităţi, iar acest proces se va derula din primăvara 2011, odată cu efectuarea igienizărilor de primăvară când întreaga masă vegetală colectată de pe domeniul public va intra în proces de tocare-aerare-tratare biologică şi transformare a acesteia în compost ce se va valorifica sub formă de îngrăşământ natural.

„Prin punerea în funcţiune a acestei staţii, administraţia publică locală şi implicit comunitatea brădeană dă dovadă de mare responsabilitate faţă de mediul înconjurător şi profesionalism în problema legată de gestionarea deşeurilor menajere. În plus, datorită faptului că tariful la colectarea deşeurilor menajere a rămas neschimbat, primăria dă dovadă şi de grijă faţă de veniturile locuitorilor din municipiul Brad.

În continuare încercăm să îmbunătăţim activitatea în staţie pentru atingerea unor parametri optimi în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor menajere în municipiul Brad”, a declarat primarul municipiului Brad, dl Florin Cazacu.

Etape din procesul de selectare a deşeurilor menajere din staţia Brad

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support