Site-ul oficial al Municipiului Brad

Lumea in biblioteca mea prin … BIBLIONET

Biblioteca municipală „Gheorghe Pârvu” a avut parte de un eveniment deosebit: deschiderea Centrului de internet pentru public prin programul „Biblionet-Lumea în biblioteca mea”.

Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, pentru următorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) . Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul iniţiativei globale de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Obiectivul programului este:

 • furnizarea de echipamente pentru biblioteci şi software, astfel încât utilizatorii să aibă acces eficent la informare;
 • pregătirea profesională a bibliotecarilor pentru utilizarea echipamentelor, astfel încât să poată asigura servicii bune utilizatorilor.

Prin asigurarea accesului la Internet şi a cursurilor de formare pentru utilizatori, bibliotecile publice deschid calea către noi cunoştinţe şi oportunităţi. Biblioteca va fi, astfel, mai aproape de nevoile publicului şi îşi va consolida rolul de instituţie culturală şi informaţională de importanţă strategică.

La Biblioteca Municipală „Gheorghe Pârvu”Brad a fost implementat programul Biblionet în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Deva, astfel încât biblioteca a fost dotată cu şase calculatoare noi, echipate corespunzător, cu copiator de ultimă generaţie, un video-proiector şi un ecran de proiecţie.

Centrul internet existent în cadrul bibliotecii noastre oferă asistenţă de specialitate în utilizarea calculatoarelor şi a navigării pe internet tuturor membrilor comunităţii indiferent de vârstă, sex, naţionalitate:

 • noţiuni introductive legate de utilizarea calculatorului
 • curs de iniţiere în utilizare MsOffice: procesarea textelor – Word, calcul tabelar – Excel, prezentări – Power point etc.
 • curs utilizare internet: căutarea informaţiei, poşta electronică, messenger, skype etc.
 • utilizarea motoarelor de căutare
 • personalizarea browserului de internet
 • accesare siteuri specializate: drepturi sociale, credite online, vize, locuri de muncă, programe tv, presa online, shopping etc.
 • descărcarea şi salvarea informaţiei de pe internet
 • utilizarea catalogului online al bibliotecilor
 • audiţii şi vizionări: muzică, imagini, filme, programe online

Introducerea biblionetului la Biblioteca municipală „Gheorghe Pârvu” Brad nu s-ar fi putut realiza fără susţinerea Consiliului local Brad şi a Primăriei municipiului Brad care au contribuit la crearea unor condiţii optime pentru implementarea acestui program şi la Brad.

În acest sens sala mare de lectură a bibliotecii a fost complet reamenajată şi echipată cu tot ceea ce este necesar în vederea accesului publicului cititor la informaţie prin programul „Biblionet”şi de asemenea se va asigura cadrul necesar funcţionării în bune condiţii a Centrului de Internet pentru public.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support