Site-ul oficial al Municipiului Brad

NOAPTEA MUZEELOR – MUZEUL AURULUI BRAD

În cadrul evenimentului ,,NOAPTEA MUZEELOR” care va avea loc sâmbătă, 18 mai 2013, MUZEUL AURULUI Brad poate fi vizitat între orele 21.00 – 05.00. INTRAREA ESTE LIBERĂ.

Muzeul Aurului Brad
Descoperă strălucirea aurului

Muzeul Aurului Brad reprezintă un unicat în peisajul colecţiilor de la nivel naţional si reuneşte în spaţiul său piese unice cu aur nativ de o valoare inestimabilă ce au fost aduse la lumina de cei ce au trudit de-a lungul anilor in adâncurile exploatărilor miniere din Munţii Apuseni.

Muzeul îşi are originea în colecţiile de minerale, roci şi unelte vechi de minerit ale societăţilor miniere de la sfârşitul secolului al XIX – lea din apropierea Bradului.

Prima consemnare într-un registru de vizitatori este din data de 4 iulie 1912, dată ce atestă existenţa Muzeului Aurului din Brad, care avea deja câteva sute de exponate.

Colecţia a fost completată mereu cu noi exponate cu aur nativ din zăcămintele patrulaterului aurifer al Munţilor Metaliferi şi cu numeroase eşantioane de minerale din România şi multe din alte ţări, obţinute prin schimburi sau donaţii.

Colecţia a aparţinut totdeauna societăţilor miniere din Brad şi are în prezent peste 1305 exponate cu aur şi 1000 de exponate de minerale fără aur. Deţine de asemenea numeroase obiecte arheologice şi de minerit care dovedesc existenţa în zona Bradului a unei activităţi miniere de peste 2000 de ani.
Este remarcabilă însemnarea lui Geo Bogza, în registrul de vizitatori, datând din 30 iulie 1963:

„Este mult aur în Munţii Apuseni, dar mai mult în inima oamenilor, în inima celor ce sunt urmaşii neînfricatului Horia. Am trecut pe aici într-o dimineaţă de vară şi m-am bucurat de imensa bogăţie a ţării noastre – în aur şi în oameni de aur.”

Valoarea exponatelor din colecţia Muzeului Aurului Brad, constă in unicitatea şi frumuseţea lor naturală si în faptul că nu s-a intervenit asupra lor, păstrându-se aşa cum au fost ele extrase din subteran.

Între eşantioanele cu aur se găsesc piese unice, formate prin procese naturale, care au fost asemuite cu forme de animale, plante sau obiecte, primind denumiri metaforice: “Harta României”, ,,Ursul Fram”, ,,Tunul lui Avram Iancu”, ,,Pana lui Eminescu”, ,,Căţeluşul”, ,,Feriga”, ,,Mireasa”, ş.a. De o raritate deosebită este “Dodecaedrul de aur”, numită de mulţi ,,Balerina”, la care se observă cu uşurinţă forma unui cristal cu 12 feţe plasat în continuarea unei concreşteri de cristale alungite, precum şi faimoasele eşantioane cu aspect de “Şopârlă”.

În cei peste 100 de ani de existenţă, Muzeul Aurului din Brad a servit atât ca mijloc de popularizare a cunoştinţelor despre una dintre cele mai importante bogăţii ale subsolului românesc – aurul din Munţii Metaliferi, cât şi ca “depozitar” al unor valori mineralogice de patrimoniu.

În anul 2012 Muzeul Aurului şi-a redeschis porţile oferind astfel vizitatorilor şansa de a descoperi strălucirea aurului.

NOROC BUN!
Vă aşteptăm cu drag!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support