Site-ul oficial al Municipiului Brad

Tabara de sculptura ,,TARA MOTILOR – TRADITII PESTE TIMP

Lucrările taberei de sculptură cu tema “ŢARA MOŢILOR – TRADIŢII PESTE TIMP” – Brad- august 2011, au ajuns la locul lor în Parcul Tineretului din municipiul Brad.

Tabăra de sculptură cu tema “ŢARA MOŢILOR – TRADIŢII PESTE TIMP”, a avut loc în perioada 31 iulie – 14 august 2011, fiind posibilă prin colaborarea dintre Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Deva, Consiliul local Brad şi Asociaţia ” Brad Mileniul 3 “.

Această tabără a fost onorată de prezenţa unor artişti plastici profesionişti, care fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici din România. Lucrările care au fost realizate cu acest prilej vor fi expuse, permanent, în Parcul Tineretului din municipiul Brad.

ADĂPOST
Autor: GHEORGHE MUREŞAN

A fost pastrată o suprafaţă rugoasă ce face trimitere la geometria naturală a versantului de munte, în care s-au realizat trei penetrări ce sugerează o activitate tradiţională, şi anume cea a mineritului. Este relevant pentru zona Bradului perceperea muntelui sfredelit de galerii drept adăpost şi sursă de existenţă.

Se întâlnesc astfel, ca elemente plastice: masivitatea pietrei, tăierea precisă şi textura naturală a suprafeţei de acoperământ a roci dure, piatra, toate trei conferind astfel expresivitate, monumentalitate şi modernitate lucrării.

CONCAV DUAL
Autor: CĂTĂLIN DRAGOMIR

Este exprimare artistică abstractă care prin îngemănărea compoziţiei cu formele, volumele, structurile, transmite mesaj şi i se poate asocia mesaj. Acest gen artistic permite relaţia dintre făcător de artă şi privitor, receptor. Cumulul dintre cei doi factori nasc practic opere de artă. Lucrarea de fapt are o relaţie între un volum concav care simbolizează un spaţiu protector şi alte volume adiacente care sunt cuprinse de acesta ca o umbrelă. Prin aceste forme şi volume se vrea să se transmită senzaţia de îngemănare şi protecţie.

EDY – OMAGIU MIŞCĂRII
Autor: TORINO BOCANCIU

Este o lucrare de manieră abstractă, care sugerează dinamism şi reprezintă un omagiu adus oamenilor care lucrează la cea mai mare firmă de transport din România.

CONTINUITATE
Autor: IOAN MEDRUŢ

Lucrarea are o compoziţie monobloc cu o vibraţie accentuată. Ideea de continuitate este sugerată de faptul că planurile se prelungesc într-o succesiune neîntreruptă astfel încât privirea este întoarsă de unde a pornit, închizând într-un continuu parcursul privirii pe formă.

GENEZA
Autor: EUGEN BARZU

Opera sculpturală de artă monumentală tratează una dintre temele eterne şi fundamentale ale omenirii, unde capacităţile ancestrale ale feminităţii converg şi devin un centru al universului uman. Se prefigurează prin aceasta, promisiunea unei naşteri, certitudinea vieţii, continuitatea şi tradiţia ce asigură incontestabil viitorul oricărei lumi.

PIESĂ ARHAICĂ (adăpător)
Autor: ŞERBAN DUMITRU

O încercare de apropiere a istoriei de contemporaneitate.
Lucrarea reprezintă o parte dintr-un apeduct sau piesă ce ajuta la transportul apei. Un obiect muzeal care îi face pe oameni să-şi amintească trecutul într-o formă modernă.

“Mi-am dedicat cercetările locului sculpturii în contextul artei contemporane. În acest cadru am delimitat sectorul special al sculpturii de simpozion considerând autoritara sa afirmare ca obiect de artă, ca formă semnificativă, cu staut concret material şi volumetric, şi ca semn, într-un spaţiu destinat exclusiv relaţiei cu artisticul, drept modalitatea cea mai decisă şi mai puternică de rezistenţă în faţa disoluţiei genurilor artistice, bazate pe materialitate, obiectualitate şi coerenţă formală.
Simpozionul de sculptură atinge, de fapt, revoluţiile din cadrul genului sculpturii, supuse de modernism unei concentrări a semnificaţiei la nivelul relaţiei dintre formă şi materie, cât şi domeniul, atât de dezbătut astăzi, al condiţiei operei de artă. În relaţia sa cu spaţiul public tradiţional, cu spaţiul specializat al muzeului, în asociere ce spţiul urban contemporan şi cel al reţelelor mediatice.
Simpozionul de sculptură funcţionează în primul rând în raport cu un spaţiu receptacul, un ambient complex, a cărui unitate o dă, cel mai ades, tipul de material, liant căruia i se poate suprapune unul conceptual ca tradiţia cea mai veche a sculpturii, aceea de sacralizare a unui topos.”

Sculptor, prof. univ. dr. Dumitru Şerban

„Creativitatea fiecărui artist, reflectată în operele realizate din piatră au caracter ornamental şi vor îmbogăţi spaţiul public al municipiului Brad, în timp intrând în conştiinţa publică a comunităţii noastre”

Primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support