Site-ul oficial al Municipiului Brad

ZIUA ARMATEI – zi de implinire nationala a romanilor

Ziua de 25 octombrie 2011, zi de împlinire naţională, zi întipărită în sufletul românilor ca ziua în care ţara îşi onorează armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei, a fost sărbătorită ca de fiecare dată în municipiul Brad.

Astfel, în Piaţa Tricolorului, a avut loc un emoţionant ceremonial militar şi religios, depuneri de coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului local Brad, Unităţii Militare 01099, partidelor politice, asociaţiilor non-guvernamentale şi instituţiilor de învăţământ, dar şi o defilare a Batalionului de Vânători de Munte „Avram Iancu”, ale cărui realizări au fost prezentate, la ceas de sărbătoare, de comandantul lor, locotenent-colonelul Călin Buzea. De remarcat, din spusele Domniei sale, participarea militarilor brădeni la misiuni în care au reprezentat cu cinste România, cum ar fi : China -2010, Afganistan 2011, dar şi Germania, unde au plecat în 30 octombrie a.c.- într-o misiune de instruire în comun în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Generalul (rz) Vasile Bârea, a vorbit celor prezenţi despre un eveniment ce se leagă de Ziua Armatei şi care are loc în data de 3 noiembrie : este vorba despre sărbătorirea a 95 de ani de la înfiinţarea trupelor de elită ale vânătorilor de munte, făcând un scurt istoric al acestora.

Prezent, ca de fiecare dată, la acest eveniment, primarul municipiului Brad, domnul Florin Cazacu, a subliniat în discursul său următoarele:

„În fiecare an, la 25 octombrie, dăm un prinos de recunoştinţă Armatei Române.

Ştim cu toţii că se împlinesc, în acest an, 67 de ani de când Armata Română, în urma unei jertfe de 50.000 de ostaşi, în urma unei lupte care a durat mai mult de două luni, a eliberat ultima palmă de pământ românesc de pe graniţa de vest, din zona Careiului.

S-ar părea că steagul tricolor ar fi fluturat, în turla bisericii din Carei, cu o zi înainte.

Dar, şi-au dorit, ostaşii de la vremea respectivă, să-i facă un cadou suveranului de atunci : de ziua regelui a fost eliberată ultima palmă de pământ.

Astăzi, România a trăit un sentiment de normalitate. Faptul că, după 65 de ani, suveranul României de la vremea respectivă s-a adresat românilor de la tribuna Parlamentului este un semn de însănătoşire a sistemelor politice româneşti.

Apreciez, în calitate de primar, acest gest al Parlamentului României şi îi felicit pe toţi cei care au avut această iniţiativă.

Oare de ce, armata română, şi-a dorit să elibereze ultima palmă de pământ de ziua regelui ? În semn de respect pentru suveranul din acel moment al României.

Este important să acordăm respectul cuvenit celor ce-l merită.

„Daţi Cezarului ce e al Cezarului”, spune Sfânta Scriptură.

Sunt voci care-şi permit să nu dea respectul cuvenit soldaţilor. Acestora, vreau să le dau o replică din Sfânta Scriptură. Apostolul Matei spunea :”Veţi auzi zgomotul bătăliilor apropiate şi veţi auzi zvonuri despre războaie îndepărtate. Se vor ridica popoare împotriva altor popoare, împăraţi împotriva altor împăraţi. Şi acestea vor trebui să fie”.

Iată că Sfânta Scriptură ne spune să fim pregătiţi pentru luptă, pentru războaie, pentru momente dificile. Dar, pentru a parcurge cu succes aceste momente dificile, tot Sfânta Scriptură ne dă sfatul cel bun:”Îmbrăcaţi armura lui Dumnezeu !”.

Astfel, cu o armată puternică, cu multă credinţă în Bunul Dumnezeu, orice popor va putea să depăşească momentele grele cu care se confruntă.
Profit de acest minunat prilej, să adresez un cuvânt de felicitare ostaşilor din cadrul Unităţii Militare 01099, de la noi, din Brad. Pentru că, alături de Biserica Ortodoxă din Brad, alături de Liceul nostru de bună calitate, Unitatea Militară de Vânători de Munte reprezintă un simbol. Putem spune că devenirea oraşului nostru a fost strâns legată, de foarte multe ori, şi de evoluţia Batalionului de Vânători de Munte din zona municipiului Brad.
Ne bucurăm că nu auzim zgomot de arme, zvonurile despre războaie sunt încă îndepărtate, dar suntem obligaţi să fim pregătiţi.

Privindu-vă, bravi ostaşi, văzând câtă vibraţie creează în sufletele voastre Imnul României, câtă emoţie îţi dă faldul tricolor şi câtă credinţă este în sufletele noastre, am încredere că poporul român poate să depăşească toate greutăţile cu care se va confrunta.

Mă bucur că, astăzi, aici, la acest moment solemn, sunt prezenţi copiii oraşului nostru. Ei trebuie să ştie ce-au însemnat faptele de arme şi eroismul ostaşilor români. Trebuie, de fiecare dată, să le reamintim toate acestea, ca să nu fie condamnaţi să retrăiască ceea ce a însemnat lupta poporului român.

Mă rog la Bunul Dumnezeu să dea ostaşilor României energie, forţă şi, împreună, să biruim.

Doamne ajută, tuturor!„

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support