Primăria municipiului Brad a organizat astăzi, 26 iunie 2008 o acţiune prilejuită de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional, conform prevederilor legii 96/1998.
Acţiunea a constat într-o slujbă de sfinţire a drapelului naţional, ţinută la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, alocuţiuni şi o paradă militară a Unităţii Militare 01099, Vânători de munte „Avram Iancu” Brad ce s-au desfăşurat în Piaţa Tricolorului din municipiul Brad. Au fost prezenţi la acţiune reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi locuitori din municipiul Brad.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a subliniat în discursul său următoarele:
„Astăzi, când România este membră a Uniunii Europene – un spaţiu al unităţii în diversitate – sărbătorim unul dintre simbolurile cele mai dragi nouă, românilor, DRAPELUL NAŢIONAL, simbol al apartenenţei la acelaşi neam, la aceleaşi valori spirituale.
Momentul de astăzi are menirea să ne apropie de rădăcinile noastre şi să ne amintească faptul că mulţi au plătit cu viaţa pentru a apăra drapelul tricolor ca simbol al libertăţii, unităţii şi continuităţii neamului românesc.
Istoria tricolorului roşu, galben şi albastru se pierde în veacuri:
– revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a făcut ca steagul nostru tricolor să devină primul simbol modern al suveranităţii poporului român.
– Revoluţionarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât şi cei din Ţara Românească, au arborat tricolorul ca simbol al luptei, pe steag având inscripţionată lozinca: ,,Dreptate – Frăţie” şi atunci l-au numit ,,stindard al libertăţii”.
– Unirea de la 1859 şi marea unire de la 1918 impune tricolorul ca drapel naţional.
– Bineînţeles că tricolorul nostru a fost martor al marilor jertfe româneşti din Războiul de Independenţă, primul şi al doilea război mondial şi, nu în ultimul rând, de la revoluţia din 1989.
Culorile steagului românesc au o semnificaţie aparte pentru noi, cei din Ţara Moţilor, putem spune cu tărie că în roşul steagului românesc regăsim cu siguranţă un strop din sângele vărsat de moţii ce au luptat de-a lungul veacurilor pentru dreptate şi demnitate naţională; galbenul de pe steag a fost sporit de strălucirea aurului din Munţii Apuseni, iar în albastru de pe tricolor regăsim cu siguranţă crâmpeie din spiritul moţilor, spirit animat permanent de dorinţa de libertate, nobleţe şi bună credinţă.
Faptul că aici, la noi, în biserica de la Ţebea moţii au zugrăvit, încă din vremea dominaţiei străine tricolorul românesc alături de sfintele icoane este încă o dovadă despre locul special pe care îl are tricolorul în suflete moţilor, speranţa de mai bine a oamenilor acestor locuri fiind dată de credinţa în dumnezeu şi de tricolor ca simbol al unităţii neamului românesc.
Pentru militari drapelul are o semnificaţie cu totul aparte, drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare; el evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertatea naţională şi tradiţiile de luptă ale unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria.
Aşa cum spuneam, Roşu, Galben şi Albastru ne-au însoţit permanent de-a lungul veacurilor, atât în vreme de grea cumpănă, cât şi în cele de izbândă; sub aceste trei culori s-au înfăptuit marile proiecte ale poporului român, iar acum drapelul României flutură cu demnitate alături de cel al Uniunii Europene.
Avem datoria să le transmitem copiilor noştri sentimentul mândriei de a fi român şi de a pune accent în educaţia tinerei generaţii pe valorile naţionale.
Cunoscându-ne istoria şi tradiţiile, nu vom permite niciodată sp trăim cu sentimentul umilinţei sau al inferiorităţii pentru că avem suficient potenţial pentru a impune drapelul naţional în lume, aşa cum au făcut-o multe generaţii înaintea noastră, de această dată ca simbol al spiritului şi valorilor româneşti.
Urez sănătate şi putere de muncă tuturor celor ce trudesc pentru păstrarea demnităţii poporului român.”