Site-ul oficial al Municipiului Brad

ZIUA EROILOR, sarbatorita la Brad

Cei mai tineri cetăţeni ai municipiului Brad au venit să depună o floare îin amintirea eroilor neamului

Prin grija administraţiei publice locale şi a Unităţii militare 01099 Brad, la nivelul municipiului Brad au fost organizate în data de 28 mai 2009 manifestări prilejuite de Ziua Eroilor.

Astfel, începând cu ora 11.30, la Troiţa din satul Ţărăţel s-au depus coroane, a avut loc un parastas şi parada militară a a Unităţii Militare 01099, Vânători de munte „Avram Iancu” Brad. Începând cu ora 13.00, în Piaţa Tricolorului din Brad, s-au depus coroane, Tedeum, alocuţiuni şi parada militară a a Unităţii Militare 01099, Vânători de munte „Avram Iancu” Brad.

D-l primar Florin Cazacu şi d-l viceprimar Aurel Circo, alături de reprezentanţii UM 01099 şi un sobor de preoţi

La această acţiune au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai partidelor politice, ai instituţiilor publice şi locuitori din municipiul Brad.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a subliniat în discursul său următoarele:

“La noi la Brad, Sfânta Sărbătoare a Înălţării Domnului are o vibraţie cu totul şi cu totul specială în sufletele noastre, ale românilor, pentru faptul că cinstim şi pomenim eroii şi martirii neamului, cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi întregirea ţării, pentru demnitate, adevăr şi dreptate.

În credinţa noastră ortodoxă mărturisim că acei creştini cu viaţă curată care s-au jertfit cu credinţă pe câmpurile de luptă, nu mor, ci rămân veşnic vii. De aceea, de Înălţare, sărbătorim Ziua Eroilor, săvârşind slujbe de pomenire, ne rugăm pentru veşnică odihnă a sufletelor celor care, din dragoste de ţară şi neam, şi-au dat cel mai de preţ dar al bunului D-zeu, Viaţa.

Reprezentanţii administraţiei publice locale depunând o coroană la Troiţa din Piaţa Tricolorului

În fiecare an, „când floarea este mai bogată”, după cum spunea Regele Ferdinand în Decretul său din 4 mai 1920, în această zi a Înălţării Domnului, gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie şi gratitudine spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor, au făurit România mare, au apărat libertatea şi independenţa sa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale creştine şi morale, ei făcând posibil ca noi să trăim astăzi liberi, în linişte şi pace, tinerii să înveţe carte şi să se bucure de o viaţă liniştită.
Ne plecăm frunţile, aprindem lumânări de veghe şi depunem florile recunoştinţei la mormintele, monumentele, troiţele şi simbolurile bravilor luptători de la 1848, „dorobanţiilor” din Războiul pentru Independenţă, ale ostaşilor români din I şi al II-lea RM, inclusiv la ale altor popoare care şi-au dat viaţa pe pământul patriei noastre, şi nu în ultimul rând, al martirilor Revoluţiei de la 1989.

Un loc special în sufletele noastre, ale brădenilor, îl au toţi cei care au lăsat plugul şi sapa şi au luptat până la jertfa supremă pentru dreptatea moţilor în timpul lui Horia, Cloşca şi Crişan, iar mai târziu, alături de Crăiţorul Munţilor, Avram Iancu. Mii de moţi au luptat după puterile lor pentru păstrarea identităţii noastre, pentru demnitatea celor care trudeau aici pe pământurile şi grăiau româneşte.

Eroii în viaţă ai României, din cel de-al II-lea RM, veteranii de război, poartă în adâncul inimii amintirea camarazilor cu care au luptat în vâltoarea războiului şi care şi-au dat sacrificiul suprem, fie pe pământul străbun al ţării, fie departe, pe alte meleaguri, unde patria le-a cerut să lupte, şi în mod firesc considerăm această zi ca fiind ziua lor, a veteranilor de război.

În această zi, a Înălţării Domnului nostru Isus Hristos, Ziua Eroilor, mă adresez bravilor veterani de război, copiilor şi nepoţilor lor, tuturor cetăţenilor din municipiul Brad, cu încrederea că datoria sacră pe care o avem de a cinsti eroii patriei, va rămâne în veci neştirbită, ca şi gloria şi măreţia României noastre, şi totodată cu încredere că poporul român şi oştirea sa vor fi întotdeauna la înălţime atunci când interesele patriei şi ale românilor o vor cere.

Eroi au fost, eroi sunt încă şi vor fi în neamul românesc, jertfa lor va rămâne veşnică în amintirea noastră.

Doresc multă sănătate şi viaţă lungă veteranilor de război şi Armatei Române!

Hristos a Înviat!”

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support